-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Ala Nemerenco: Autorităţile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucât aceştia fac forme mai uşoare ale bolii şi nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate

Must read

Comentarii recente

Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, răspunde criticilor apărute în societate după anunţul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de a începe vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Şefa de la Sănătate spune că vaccinarea rămâne benevolă, iar în cazul copiilor poate avea loc doar cu acordul părinţilor. Ministrul spune că autorităţile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucât aceştia fac forme mai uşoare ale bolii şi nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate.Ministrul Sănătăţii spune că anunţul autorităţilor privind posibilitatea vaccinării copiilor începând cu vârsta de 12 ani n-ar trebui să-i sperie pe părinţi, întrucât vaccinul nu este obligatoriu. Ala Nemerenco exclude posibilitatea organizării campaniilor de vaccinare în instituţiile de învăţământ, notează IPN.

„Agenţia Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a înregistrat permisiunea vaccinării copiilor cu vârste între 12 şi 18 ani, cu acest tip de vaccin şi putem să declarăm că fiecare părinte care doreşte să-şi vaccineze copilul, are posibilitatea s-o facă. Vreau să liniştesc părinţii care consideră agresivă această decizie, nimeni nu va merge în şcoli cu vaccinarea. Este o acţiune care va veni doar din partea părinţilor care au citit, s-au informat şi doresc să-şi vaccineze copiii”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, acţiunile autorităţilor de promovare a vaccinului rămân axate pe categoria persoanelor adulte. Întrucât acestea fac, de cele mai multe ori, forme grave ale bolii care necesită spitalizare. Şefa de la Sănătate spune că, în ultima perioadă, a crescut cu 66% numărul persoanelor nevaccinate, internate în secţiile de terapie intensivă.

„Vaccinarea copiilor nu este scopul nostru primordial, atunci când vorbim de 70% rata de vaccinare pentru a atinge imunitatea colectivă, e vorba de calcule bazate pe numărul adulţilor vaccinaţi. Chiar dacă copiii sunt cei care transmit infecţia de la şcoală acasă sau de acasă în comunitatea de prieteni, avem o creştere de doar 3% de îmbolnăviri în rândul copiilor. Când vorbim de vaccinare, scopul nostru rămâne populaţia adultă care ne creează o presiune masivă pe secţiile de terapie intensivă. Chiar dacă vor exista 1000 de părinţi care vor fi de acord să-şi vaccineze copiii, asta nu va schimba cursul transmiterii infecţiei”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, rata de vaccinare în Republica Moldova cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă este înregistrată în mun. Chişinău – 36%. La polul opus se află raioanele Leova, Sângerei şi UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ).

De asemenea, 90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizaţi cu doza completă de vaccinare, ceea ce a determinat reducerea morbidităţii în rândul acestora cu 85%. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri