0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a CNA: Echivalentul a 77 de milioane de lei, dintre care 20 de milioane sunt atribuite lui Vladimir Plahotniuc, sechestrate

Must read

Comentarii recente

Peste 4 miliarde de lei constituie valoarea bunurilor, identificate de către Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a CNA, în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021, se arată într-o evaluare internă a ARBI. Astfel, din suma totală de 6 181 723 631 de lei a bunurilor infracţionale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4 006 501 321 de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”. Alte bunuri, estimate la 2 175 222 310 lei, au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupţie, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de fiinţe umane, etc.

Într-o prezentare grafică a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracţiuni, ARBI a menţionat, în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1, 7 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupţie – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii şi delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogăţire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei şi altele.

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunţă despre indisponibilizarea a 2.273 de terenuri agricole şi pentru construcţii, 3 aeronave, 748 de imobile şi 351 mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acţiuni şi capital social, dar şi tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova, este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110.552 lei, se mai arată în nota ARBI.

De menţionat că, investigaţiile financiare paralele au fost desfăşurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparţinând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit, în cadrul acestor dosare. Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenţie, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Amintim că, că procesul de recuperare a bunurilor sechestrate de către ARBI va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanţa de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituţia executorului judecătoresc şi Serviciul Fiscal de Stat.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri