19.4 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Adunarea Judecătorilor: Candidaţii la fotoliile de membri ai CSM îşi ţin discursurile

Must read

Comentarii recente

Gheorghe Balan, discurs dur în faţa magistraţilor: „Independenţa justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care cer asta”

Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica, a avut un nou discurs tăios în faţa judecătorilor.

Cunoscut opiniei publice pentru viziunile sale critice faţă de sistem, magistratul a declarat că „independenţa justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care cer asta”.

„Au vrut să ne vadă surzi, orbi şi muţi. Este gravă perioada mandatului actualului CSM. Cu regularitate au fost răstigniţi unii reprezentanţi ai sistemului judecătoresc. Faptul că judecătorii nu respectă jurământul şi nu se împotrivesc dezmăţului e o catastrofă. Ca să anticipez întrebările de ce candidez la funcţia de membru CSM în această situaţie, vă spun: ca să conving societatea şi partenerii cât de controlat este sisemul judecătoresc.

Astăzi judecătorii au ajuns să fie călcaţi în picioare de guvernare. Procurorii, în tandem cu guvernarea, au făcut zeci de demonstraţii în forţă, iar noi n-am contracarat aceste abuzurui. Aşa va fi până când nu ne vom trezi cu toţii. Prin votul de azi putem pune capăt abuzurilor sau intensifica aceste abuzuri”, a declarat Gheorghe Balan.

În afară de Viorica Puică şi Gheorghe Balan nu au existat discursuri critice la adresa sistemului judecătoresc. Ba dimpotrivă, unii candidaţi chiar i-au sfătuit pe cei care critică să nu se comporte „ca nişte copii”.

11:32

Update

Viorica Puică: „Cineva intenţionat urmăreşte să inducă frică în judecători pentru a ne putea manipula”

Unul dintre candidaţi, Viorica Puică, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica, cunoscută pentru atitudinea critică faţă de neregulile din sistem, a vorbit despre practicile dezastruoase create de actuala componenţă a CSM.

„Nu putem vorbi despre independenţa justiţiei atunci când CSM creează o practică de a concedia judecători în baza avizelor CONSULTATIVE. Uneori am impresia că cineva intenţionat doreşte să inducă frică în judecători pentru a ne putea manipula. Noua componenţă a CSM, dacă va da dovadă de unitate şi voinţă, va reuşi”, a menţionat Viorica Puică.

Urmăriţi LIVE Adunarea generală a judecătorilor, unde urmează să fie aleşi şase membri în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei care candidează la un loc în CSM sunt actualul preşedinte al CSM, Victor Micu; judecătorul CSJ Petru Moraru; Nina Cernat, care aspiră la al doilea mandat în CSM; preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Alexandru Gheorghieş, magistratul Anatolie Galben de la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani; judecătorul Dorel Mustaţă, care îşi doreşte un al doilea mandat în CSM; Viorica Puica, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica; Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica.

Sursa:jurnal.md
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri