Academicianul Mihai Cimpoi împlinește astăzi, 3 septembrie, redutabila vârstă de 79 de ani. Mihai Cimpoi este o figură emblematică a spațiului cultural românesc, academician român, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean, om politic implicat plenar în mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor 1980. 

Scriitorul a fost ales timp de două decenii președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a fost deputat în Parlamentul Republici Moldova între anii 1999-2001, deține titlul de Om Emerit al Republicii Moldova, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, Cavaler al Ordinului Național „Steaua României”, în grad de Comandor. În 1996 a fost distins cu Ordinul Republicii, refuzându-l în 2003 în semn de protest față de autoritățile politice care au compromis cea mai înaltă distincție de stat.

Mihai Cimpoi este un eminescolog de valoare mondială, președinte al Congresului Mondial al Eminescologilor. Mihai Cimpoi a inițiat fondarea Centrului Academic Internațional Eminescu, căruia i-a dăruit colecția sa de cărți despre Eminescu, în număr de peste 1000 de unități (2000). Este fondatorul Congresului Mondial al Eminescologilor (organizat din septembrie 2012 și ajuns, în 2017, la a șasea ediție).

„Dacă o cultură, ca necesitate umană, devine destin, pot spune că sunt un om de cultură devenit un destin”, a spus despre sine Mihai Cimpoi, autorul a 60 de volume, a peste 3000 de studii, articole, cronici și recenzii, prefețe etc., inclusiv a sintezei „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” (1996), a proiectului unic în spațiul cultural românesc „Dicționarul enciclopedic Mihai Eminescu” (2012).


(18 accesari)