-2.8 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Absolventă cu 10 pe linie la BAC: M-a sunat mama și mi-a spus: „Vica, ai 10 la toate disciplinele!”. Am plîns, au fost lacrimi de fericire.

Must read

Comentarii recente

getImage (2)Victoria Iachim este una dintre cei patru absolvenți de liceu, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat. După 12 ani de multă muncă, atașament și numeroase performanțe la concursuri, pășește cu mult curaj și siguranță în viitor. Este una dintre tinerele care își dorește un viitor în Republica Moldova și speră că va reuși să facă schimbări bune pentru societate.

 Care sunt impresiile tale post-Bacalaureat?

V. I. Am trăit două săptămîni doar emoții constructive, adrenalină maximă, dar îmi plac așa trăiri. Nu a fost dificil pentru mine. După fiecare examen ziceam în glumă „ La acesta am 10, la acesta am 10” și uite că așa și a fost.

Te așteptai să ai nota 10 la toate patru examene?

 V. I. Într-un fel mă așteptam, pentru că știam că am reușit să scriu tot și bine. În afară de română, eram convinsă 99% că voi lua 10. Aveam o frică însă, pentru că mulți care au trecut prin această experiență, chiar și profesorii, încercau să mă convingă că aprecierea este mai mult subiectivă, examinatorii pot fi pretențioși. A fost bine totuși.

Ce reacție ai avut cînd ai aflat că ai 10 pe linie?

 V. I. În dimineața cînd trebuia să aflăm notele, mă aflam în spital. Site-ul era blocat și deja îmi făceam griji. Am rugat-o pe mama să meargă la centrul de Bacalaureat unde am susținut examenele să vadă ce note am obținut. O sunam și îmi zicea că nu mă găsește pe listă. Eu deja aveam mari emoții. Mi-a zis mai întîi că am 10 la română, examen pe care eu îl consideram cel mai greu. Și-mi ziceam că dacă am 10 la română, la restul sigur e la fel. După 15 minute mă sună iar mama și-mi spune: „Vica, ai 10 la toate disciplinele!”. Am plîns. Au fost lacrimi de fericire. Mă întrebau toți: „De ce plîngi, căci e munca ta binemeritată?!” Și pe urmă am constatat: de ce n-aș avea10, dacă eu totdeauna am luat 10! Eu  am muncit foarte mult. Cred că cei care au verificat au fost obiectivi nu doar cu mine, dar și cu restul colegilor. Atît cît știu, atît li s-a acordat, nu cred că a fost altfel, e imposibil.

Diploma Ce trebuie sa faci pe parcursul anilor pentru a obțíne performanțe la BAC?

 V. I. Rețeta perfectă este muncă, răbdare și perseverență. Foarte multă muncă. Eu dedicam zilnic 10 ore temelor pentru acasă. Trebuie să participi la concursuri, pentru că acestea îți inspiră mai multă încredere. Te pun să simți aceeași atmosferă de concurență, unde condițiile sunt severe și n-ai voie să copiezi. Trebuie să-ți placă foarte mult să înveți.

A reușit Ministerul Educației să elucideze frauda la aceste examene?

 V. I. A reușit parțial, pentru că niciodată nu vor reuși să elimine totalmente copiatul. Elevii merg în pas cu tehnica. După rezultatele din acest an, cred că au reușit cît de cît, cu atît mai mult că e prima experiență a practicii pe care au aplicat-o.

S-a criticat și s-a lăudat concomitent modul de organizare a Bacalaureatului. Din punctul tău de vedere, cum ar trebui să se desfășoare examenele acestea, astfel încît să le convină atît elevilor, cît și autorităților?

 V. I. Elevii niciodată n-o să fie de acord cu metodele de la Bac, pentru că, să recunoaștem, ei nu sunt pregătiți. Critică doar acei care nu au învățat și învinuiesc ministerul, în loc să se învinuiască pe ei înșiși. Camerele instalate nu cred că deranjează. Totuși, introducerea aparatelor de bruiaj ar fi o idee. Poate că ar fi bine să propună proba orală de susținere a examenelor.

Atunci ar putea crește corupția, nu crezi?

 V. I. Păi, nici nu știu de unde trebuie de început. Într-adevăr această metodă ar putea ridica nivelul corupției. Este nevoie de reformat mentalitatea societății ca să schimbăm ceva în domeniu. Totuși, copiatul trebuie eliminat chiar din primele clase. De mic copil să fie educat astfel încît să nu copieze. El va deprinde aceasta și va renunța la tentativă. În Franța, de exemplu, dacă cineva copiază și vreun coleg observă, ridică mîna și anunță profesorul. La noi însă, toți tac.

Ce vrei să faci mai departe?

 V. I. Am un vis pe care vreau să-l realizez cu orice scop. Să aplic la medicină, la universitatea din țară, dar și în România. Oricum îmi doresc să activez în Republica Moldova, să devin un specialist bun, lumea să aibă încredere în mine. Inițial îmi doream să fac medicina în Franța, însă m-au convins chiar francezii că se intră foarte greu acolo la această specialitate. Eu îmi doresc prea mult asta și de frică să nu pierd, m-am oprit aici.

Mulți tineri optează să plece totuși, indiferent – la studii sau la muncă…

 V. I. Vreau să-mi continui studiile aici și să fiu aici specialist bun. Sunt convinsă că voi reuși. Studiind situația groaznică din sistemul medical, sunt motivată să rămîn. Am încrederea că voi face o schimbare. Treptat sper să obțin o calificare mai înaltă. Eu nu vreau să plec în altă țară, sunt un patriot determinat.

Fiind conștientă că ai absolvit deja liceul, ce emoții te încearcă?getImage (3)

 V. I. Deocamdată, niciun dor. Deja cînd voi fi la facultate, voi avea alți profesori, alte metode de predare, poate-mi va fi dor de “Gheorghe Asachi”. După liceu, după toate participările la olimpiade și concursuri, mă simt mai încrezută, am mai scăpat de timiditate, care de multe ori mă deranja, și sunt mai informată. Mulți mi-au zis deja că la facultate va fi un regim mai lejer, însă nu și pentru mine, care merg la medicină. Și-apoi că medicina călește, adică voi deveni mai degajată, mai curajoasă.

Îți mulțumesc, mult succes.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

21 COMENTARII

 1. ce cauta fetita la spital? isi scotea cumva microcastile din urechi? si la care olimpiezi ma rog a participat? a luat o mentiune pacatoasa la franceza la municipiu? de ce copiii care ocupa mentiuni la olimpiezile republicane iau 7 la bac, iar aceasta domnisoara a luat tocmai 10 pe linie? nu va pare suspect?

 2. Deci unde a participat domnisoara: la OLIMPIADE sau la OLIMPIEZI? Totusi are 10 pe linie, inclusiv si la romana si este inadmisibila asa gafa!

 3. De ce sunteti asa rautaciosi ? Nu credeti ca chiar din toti absolventii sunt si de cei care intradevar au invatat 12 ani la maxim ?
  Nu o cunosc personal , dar cred ca mai sunt si elevi capabili , ce merita pe deplin 10, si apropo Nicoleta : Nu judeca dupa tine: Nu vreau sa fac aberatii ptr. ca nu te cunosc, dar asa la figurativ: „daca tu nu esti in strae sa scrii pe 10 nu inseamna ca toti sunt ca tine” , si in legatura cu spitalul : dc repede sa-si scoata microcastile , le-ai folosit tu si crezi ca toti fac la fel ? de ce nu acepti ca sunt si persoane cababile la noi in MD ? si sa presupunem ca a avut microcati cum ai zis tu ,eu cred ca nici ele nu ar ajuta la limba straina sa dai bacalaureatul pe 10.
  Din nou ramin la ideea : Cei ce te critica te invidiaza 🙂
  Succes la toti…

 4. Pentru Ana : OLIMPIÁDĂ, olimpiade – Interval de patru ani dintre două serbări succesive ale jocurilor olimpice, devenit unitate cronologică convențională. 2. Competiție sportivă internațională cu caracter complex, care are loc o dată la patru ani; jocuri olimpice. 3. Concurs pe specialități organizat anual pe plan local și național pentru elevi. [Pr.: -pi-a-] – Din ngr. olimpiada, fr. olympiade, germ. Olympiade.
  Sursa: DEX ’98 (1998)

 5. De ce sunteţi atât de invidioşi şi răutăcioşi?
  Sigur, trebuie să ai noroc să primeşti 10 pe linie. De ce noroc? Deoarece greşeala e un factor uman, şi chiar cei mai buni greşesc la lucruri simple, iar examinatorii pot fi foarte des greşiţi.
  Zic din propria experienţă. Am susţinut BAC-ul mulţi ani în urmă. Eram şi eu umblat pe la concursuri municipale, republicane şi internaţionale, taman la obiectul la care am luat 8. S-a nimerit nu examinator, ci un retardat, care nu mi-a socotit punctaj pentru o problemă unde el susţinea că 1.3 trebuia să aproximez la 1 şi am greşit când am scris 1.3.
  Pentru a lua 10, nu doar trebuie să cunoşti bine problemele, ci să fii educat în modalitatea de petrecere a examenelor. Trebuie să te antrenezi să dai examenul.
  Dar, dacă este 10, şi elevul a muncit, e o prostie mare să-l acuzi pentru ceva. La spital oamenii nimeresc din diverse motive neplăcute, şi e obijduitor când cineva menţionează această nefericire cu un ton de acuzare.

 6. Am sustinut BAC-ul in 2003 si desi au trecut 10 ani de atunci, emotiile acelor examene ma bintuie pina acum… Am fost o eleva cu note de 9 si 10, cu premii la diverse concursuri municipale, dar rezultatele obtinute nu au fost cele pe care mi le-am dorit…poate e totusi o chestie de noroc, adica depinde tare mult de examinatorul care-ti verifica lucrarea, mai ales la romana, unde fiecare isi exprima diferit viziunea in eseu…
  Cit despre copiat, s-a copiat si in 2003 la maxim, dar acum e strasnic in ce s-a transformat BAC-ul…cunosc elevi care nu stiu notiuni elementare de matematica si au luat 9 la examen…Oare e corect? Mi-e frica ca peste 10 ani, acesti absolventi vor fi viitorii nostri ingineri, medici sau profesori…
  Cit despre Victoria, e BRAVO ca a reusit o astfel de performanta, sper sa opteze pt rep.Moldova, caci fara astfel de viitori specialisti NU VOM AVEA VIITOR!!!

 7. Nu vreau să critic.Eu sper că acești elevi au scris cinstit.Dar hai să fim serioși,e imposibil să fii capabil să știi la perfecție 4 discipline din domeniu diferit.Să admitem că e posibil,înseamnă că 20 de ani din viață trebuie să știi doar de școală și de carte, să uiți de tot ce te înconjoară,dacă domnișoara afirmă că 10 ore dedica temelor.

 8. O cunosc personal pe domnișoară, și știu că aceste note le-a meritat pe deplin și a scris BAC-ul cinstit. Ea a venit la noi în Asachi în cl. 10 din alt sat sau raion (nu mai știu precis) și toată lumea se mira de faptul că ea studiază non-stop. Ea chiar a renunțat la celelalte lucruri în favoarea temelor, chiar și în pauze, sau în timp ce colegii împreună făceau pozne sau fugeau de la ore, ea stătea într-o parte și citea din manualele școlare și studia. Ambițiosă și sîrguincioasă!!! Bravo Vica!
  Către toți ceilalți ce știu să critice: GURA MICĂ!!!

 9. Victoria tu esti ca mai bravo…si nici sa nu citesti proostiile care le posteaza aici….MULT SUCCES IN VIITOR,mie imi va fi dor de tine scumpa colega!!!

 10. Si eu am venit intr-un liceu din capitala sa fac liceul. Nu zic ca eram excelenta, dar tineam destul de bine pasul. Am dat BAC-ul cinstit pe 9 si 8. Cred ca se poate invata,daca este dorinta. Nu-mi vedeam nici eu timpul altfel, decit citind. Am incredere in capacitatile Vicai, mai ales ca s-au anuntat doar 4 elevi care au obtinut asemenea performante si tineti cont, oameni buni, ca la liceul „Gh. Asachi” se face carte buna.Nu toti in Moldova asta copie, mai sunt si oameni dotati si merita sustinuti, dar nu injositi.

 11. Cita invidie si rautate. Va lipsiti de dreptul de a fi numiti ,,oameni”.O cunosc personal si nu m-au mirat deloc rezultatele ei.A meritat.Bravo Vica! Meriti tot respectul si nu lua in seama aberatiile postate :*

 12. Ce tot cautati piedici? Chiar e atit de greu de recunoscut ca domnisoara e invatata? Un interviu nu presupune un eseu plin cu figuri de stil. N-am crezut ca poporul nostru e atit de invidios

 13. am avut ocazia sa o cunosc la un concurs, chiar daca avea emotii si era tare timida se citea in ochii ei ca e o fata capabila si cunoaste multe. Si ce daca nu s’a exprimat corect, in schimb vorbeste coerent si cu sens. Dar la moldoveni asa a fost mereu,invidiem si facem constatari stupide, in loc sa ne bucuram ca macar cineva a atins asa succes. oameni mediocri. ar trebui sa apreciem ca din mii de elevi incapabili sa dezlege doua cuvinte cineva mai depune efort sa faca ceva. sa recunoastem ca suntem o generatie de ratati si lasi, in care distractiile si copiatul isi au prioritatea, asa ca lasati’o mai moale cu crtitica distructiva, chiar nu isi are rostul in momentul in care tu nu esti mai bun.

 14. Am urmarit cu atentie comentariile tinerilor. Sunt unul dintre acei care examineaza lucrari. Daca gasesti o lucrare f. buna, chiar ii dai punctaj maximal. Cred ca nu poti sa COPIEZI chiar la toate examenele pentru a lua un 10. Cu siguranta, eleva a meritat notele. Domnul sa o ajute sa devina un medic bun, integru, necorupt.

 15. Dragi elevi! Eu sunt profesoara ei si va spun cinstit ca aceasta eleva intotdeauna a invatat din clasa intai, educata si o familie unita, unde parintii au fost intotdeauna alaturi. Toata lumea stie ca, unde e unire totul merge bine.
  Sa nu uitam si de clasa in care esti, clasa ei a fost unita intotdeauna se ajutau si se sustineau reciproc.
  Eu va doresc succes in continuare si apucati-va sa invatati ca numai asa o sa ajungeti unde doriti cu adevarat. Visurile si dorintele se realizeaza prin munca si invatare.

 16. Este adevarat – diploma de bacalaureat sau cea de licenta… cu note, nu o pui pe frunte sa vada toti cat de bun esti. Dar este suficient sa spui cateva cuvinte in public si toti vor intelege ce prezinti.
  Deci, eu vreau doar sa va rog sa intelegeti, ca ceea ce invatati – e pentru voi. Aceasta o spun si fetitei mele care nu prea are chef sa citeasca acuma vara, si altor studenti, care desi sunt studenti nu stiu tabla inmultirii sau cum se editeaza corect un text.
  Si notele, absolut deloc, nu conteaza. Conteaza sa fii om cu care ar vrea sa comunice cei din jur.

 17. Sunt colega cu Vika! am vazut`o 3 ani la rind cum zi de zi invata si nu exista tema din curicula scolara pe care s`o intrebi si Vika sa nu poata raspunde! profesorii liceului pot confirma acest lucru! Vicusea noastra`i cea mai buna! si acum a demonstrat acest lucru! Puteti voi injosi prin cuvinte murdare pina nu mai puteti si nascoci cite si mai cite… Vika! tot respectul ti`l datoram! BRAVO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri