-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Abdulrazak Gurnah a câștigat Nobelul pentru Literatură; A crezut că e o farsă: Haide, pleacă de aici! Lasă-mă în pace!

Must read

Comentarii recente

Câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură din 2021, Abdulrazak Gurnah, spune că a crezut că apelul telefonic prin care a fost anunțat că a obținut premiul este o farsă, relatează BBC.

Gurnah își făcea un ceai când a sunat telefonul. A răspuns, dar nu i-a venit să creadă că informația e adevărată, așa că i-a spus apelantului: „Haide, pleacă de aici! Lasă-mă în pace!”.

„Zilele acestea primești tot felul de telefoane anonime și am crezut că e o farsă”, explică el.

Scriitorul a fost totuși convins să nu închidă și că este într-adevăr câștigătorul premiului Nobel.

Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021.

„Când scrii, o faci la capacitatea maximă a înțelegerii și a capacității tale, încercând să aduci plăcere”, a scris el.

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Gurnah s-a născut în Tanzania în 1948, dar s-a mutat în Anglia la o vârstă fragedă. A scris 10 romane, dintre care multe se concentrează pe experiențele refugiaților. Romanul său „Paradisul” din 1994, care spune povestea unui băiat care a trăit în Tanzania la începutul secolului al XX-lea, a câștigat Premiul Booker și a marcat larga recunoaștere a sa ca romancier.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunţat în seria distincţiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Premiul Nobel pentru pace a fost anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri