Andrei nastaseDomnilor magistraţi,

Cunoaşteţi cu toţii că, dintotdeauna, rolul judecătorului a fost şi este acela de a aplica legea sau a soluţiona conflicte aplicând legea. Obligaţia de a acţiona conform legii este o garanţie a faptului că judecătorul nu va avea o conduită arbitrară. Mai mult decât atât, rolul judecătorului în statele civilizate a evoluat şi nu se mai rezumă la a fi „vocea legii”, ci este de asemenea, într-o oarecare măsură, “creatorul legii, fapt ce implică responsabilităţi şi norme de conduită consecvente cu această evoluţie. Mai mult, societăţile noastre solicită o mai mare transparenţă în privinţa funcţionării organismelor publice.”

Reproducem aceste idei deosebit de actuale şi pentru magistraţii din Republica Moldova, idei cuprinse în raportul Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare. Şi asta în condiţiile în care starea de lucruri din justiţia moldovenească este extreme de gravă, lucru remarcat de toţi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, de experţi şi mass-media, dar, în primul şi în primul rând, de justiţiabili, încrederea cărora în corpul judecătoresc este catastrofal de mică!

Cu toţii sunteţi membrii ai asociaţiei profesionale, obşteşti, neguvernamentale, non-politice – Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova, ale cărei scopuri sunt reprezentarea şi apărarea intereselor profesionale ale membrilor asociaţi în raport cu celelalte subiecte de drept, pe plan intern şi internaţional, promovarea libertăţii şi demnităţii profesiei, consolidarea independenţei justiţiei şi a statutului judecătorului.

Asociaţia Dvs. urmăreşte, în special să militeze pentru respectarea în practică a principiului egalităţii de statut a puterii judecătoreşti în raport cu puterea legislativă şi cea executivă, având funcţii specifice într-un stat de drept; să ia parte la analiza independentă, precum şi la evaluarea capacităţilor şi posibilităţilor sistemului judecătoresc; să contribuie, prin toate mijloacele legale, la apărarea independenţei puterii judecătoreşti şi a judecătorilor faţă de orice presiuni şi ingerinţe; să apere statutul profesional, demnitatea şi libertatea profesiei; să contribuie la sporirea imaginii publice a justiţiei prin elaborarea unor companii ample cu mass-media, în cadrul cărora să fie discutate problemele justiţiei, întru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în fiecare judecător în parte.

E de la sine înţeles că, pentru a atinge aceste obiective, Asociaţia are nevoie să fie condusă şi reprezentată de oameni integri, profesionişti în materie de drept, etalon al meseriei şi statutului de Judecător.

Cu regret, astăzi Asociaţia Judecătorilor este percepută ca o piramidă fără bază, în care vocea membrilor de rând nu este nici ascultată, nici auzită.

Nu ni se pare în firea lucrurilor să aflăm că Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotărârile din 23 decembrie 2014, nr. 1028/34 şi nr. 1029/34, statuează fără echivoc că însuşi preşedintele Asociaţiei judecătorilor este direct responsabil pentru fapte reprobabile, săvârşite cu premeditare.

Este de-a dreptul sfidător să aflăm din mass-media că anume acesta, în complicitate cu şefi de la CSJ, CSM, Procuratura Generală, deconspiraţi de presă pentru grave ilegalităţi, sunt direct implicaţi în persecutarea şi linşajul public a unor judecători indezirabili cărora li se fabrică la comandă procese disciplinare şi dosare penale pe baza unor decizii arbitrare ale CSJ, în care preşedintele Asociaţiei Dvs. este omniprezent.

În încercarea de a înşela şi impresiona partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, donatori a peste 60 000 000 de Euro pentru reformarea justiţiei, aceşti ostatici ai mafiei oligarhice, profitând de pârghiile pe care le au, linşează şi persecută pe oricine îndrăzneşte să se opună (în general sau la un anumit moment), comenzilor criminale de a devaliza proprietăţi de stat şi private, de a condamna la comandă oameni nevinovaţi sau de a elibera de pedeapsă adevăraţii infractori. Astfel îşi protejează sistemul oligarhic slugoii, mimează lupta cu corupţia şi vă ţine prizonieri ai fricii şi propriei laşităţi.

Recentele demersuri ale Procurorului General de obţinere a acordului CSM în vederea urmăririi penale a judecătorilor indezirabili, satisfăcute prin aranjamente mafiote, şiretlicuri perfide, sub şantaj sau contra foloase şi promisiuni de promovare, sunt edificatoare în acest sens.

Pentru a se asigura de tăcerea voastră a tuturor, persecuţiile judecătorilor indezirabili, făcute în paralel cu promovarea pe scară ierarhică a torţionarilor din 7 aprilie, a judecătorilor raider şi spălători de bani, sunt publice, demonstrative şi intens mediatizate în perioada premergătoare Adunării Generale a Judecătorilor şi Congresului Asociaţiei Judecătorilor. Ambele întruniri, ştiţi bine, au fost amânate după bunul lor plac şi înghesuite în mod premeditat în aceeaşi zi, asigurându-se astfel că agendele, candidaţii decişi şi hotărârile luate la telefoane, în stil sovietic, comunist, vor fi realizate prin votul vostru deschis, afectat apriori.

A venit timpul să reacţionaţi, domnilor judecători. Recurgeţi la votul secret. Recurgeţi la conştiinţă. Faptul că încă nu aţi fost deranjaţi de sculele mafiei oligarhice nu este un pretext de conformism şi autosuficienţă. Ieri l-au atacat pe Gh. Balan pentru că a îndrăznit să pună un diagnostic profesional sistemului, astăzi au intrat în colimator M. Anton, I. Secrieru, Iu. Cotruţă pentru că nu au executat comenzile oligarhice de devalizare a ce a mai rămas din bunul public şi bugetul de stat, mâine va fi strivită în malaxorul criminalilor D. Manole sau oricine dintre Dumneavoastră, ajunşi în dizgraţia bandiţilor politici.

În mediul profesional dar şi cel politic s-a vehiculat intens ideea că sistemul judecătoresc trebuie şi poate să se reformeze şi să se „cureţe” din interior, teză care, în esenţă, se împotmoleşte pe zi ce trece în propria ambiguitate şi lipsă de consistenţă.

Totuşi, având în vedere statutul special al Asociaţiei Judecătorilor de asociaţie obştească profesională, considerăm că o primă încercare de „curăţare” a sistemului o poate constitui înlăturarea prin vot din funcţiile de conducere a persoanelor compromise, incompatibile cu statutul de magistrat şi care afectează imaginea sistemului judecătoresc în ansamblu şi pe cel al Asociaţiei Judecătorilor în parte. De asemenea, credem că este necesar şi oportun să veniţi cu propunerea ca în funcţiile de conducere ale Asociaţiei să fie selectate persoane nepătate, asupra cărora nu planează suspiciuni de obedientă, coruptibilitate sau lipsă elementară de demnitate.

Doar cei care nu s-au compromis, asupra cărora nu planează diverse suspiciuni, ar putea să vă reprezinte cu adevărat, ar fi capabili să contribuie plenar la procesul complicat, dar atât de necesar de reformare a sectorului judiciar.

Or, obţinerea unor rezultate pozitive în implementarea reformelor sunt extrem de importante pentru creşterea încrederii cetăţeanului în justiţia moldovenească, pentru crearea unui sistem practic şi efectiv, ci nu teoretic şi iluzoriu de protecţie a drepturilor omului în Moldova.

În speranţa că membrii Asociaţiei vor ţine cont de mesajul nostru sincer şi dezinteresat,

Cu respect,

Av. Andrei Năstase
Sursa:jurnal.md

(96 accesari)