9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

A fost prins Il Coordonatore!

Must read

Comentarii recente

Val Butnaru CabinetulGândindu-mă la un eventual top al anului 2016, mi-am pus întrebarea: ce ştire ar merita titlul de „Evenimentul anului”? Poate cele 10 condiţii puse de Platforma DA aşa-zisului preşedinte Dodon pe care acesta este obligat să le pună în aplicare în cel mult zece zile după învestire? De ce nu? Mai ales dacă ţinem cont de faptul că se anunţă reluarea acţiunilor de protest în cazul în care Dodon nu va reacţiona.

Sau poate că în top merită să fie ştirea despre şeful Delegaţiei UE la Chişinău Pirkka Tapiola care, aflându-se la un târg de caritate, a refuzat să cumpere produse ale fundaţiei Edelweiss ce aparţine mafiotului Vladimir Plahotniuc? Oare un asemenea titlu n-ar ţine prima pagină a oricărui ziar din lume? Ba da, cu atât mai mult cu cât societatea civilă a sărit în apărarea ambasadorului după ce acesta a fost atacat de holdingul Goebbels TV.

Dar dezvăluirile făcute de şefa comunităţii armene despre Costea Borsetka care a condiţionat eliberarea fiului ei din detenţie cu obţinerea unei declaraţii a killerului Proca cum că acesta nu-l cunoaşte pe Plahotniuc şi că n-a primit ordin de la el să-l asasineze pe bancherul Gorbunţov? Super ştire despre un super regim criminal! Dar votarea în prima lectură a legii cu privire la amnistia fiscală a tuturor hoţilor? Cum să nu încapă în top o asemenea ştire? Mai ales dacă ţinem cont de faptul că, după protestele vehemente ale societăţii civile, trepăduşul Sergiu Sârbu a venit cu declaraţii arogante cum că legea poate fi doar „îmbunătăţită”, nu şi anulată. Ei bine, după toate acestea finul Candu a fost nevoit să spună cu jumătate de gură că în a doua lectură legea va fi votată doar după consultarea cu partenerii externi – BM, FMI etc.

Dar ce spuneţi despre declaraţiile oligofrene ale aşa-zisului preşedinte Dodon despre războiul de pe Nistru? În capul lui a apărut ideea să-şi ceară scuze de la regimul separatist pentru declanşarea conflictului. Trebuie să înţelegem că în cadrul partidului socialiştilor nu s-a găsit niciun doctor care să-i explice că războiul a fost provocat de Rusia, fapt recunoscut de Lukianov în persoană. În singura circumvoluţiune a lui Dodon a mai apărut o idee. El crede că acordarea burselor de studii de către statul român înseamnă românizarea tinerilor noştri care sunt români din naştere. Bine, asta ar fi o problemă medicală personală a unui individ pălit de avion dacă acesta nu ar cere Rusiei să intervină mai hotărât în „soluţionarea problemei”. Uite aşa ceva deja miroase a puşcărie.

Mă gândesc că ar exista încă multe ştiri de felul acesta care ar pretinde la locul întâi în topul evenimentelor anului 2016. În ultimele zile ale anului, însă, s-a întâmplat ceva care a răsturnat definitiv percepţia şi viziunea mea asupra topului pe care încerc să-l întocmesc. M-a şocat ştirea despre tipul care, aflându-se la Piaţa Centrală din Chişinău, a încercat să-şi aprindă o ţigară. Nu ştiţi despre ce este vorba? Pe scurt, unui cetăţean i-a venit cheful să fumeze în aer liber, în spaţiu public, cum ar veni. Doi poliţişti zdraveni au reacţionat prompt şi l-au doborât la pământ, fumătorului ţâşnindu-i sângele pe nas şi pe gură. Mai târziu, poliţiştii vor declara că nu ei l-au trăsnit în plină figură, ci individul „singur” s-a lovit de un obiect contondent.

Această versiune mi se pare cât se poate de credibilă. Apoi a venit un al treilea slujitor al legii care l-a încătuşat pe violatorul ordinii publice. În legătură cu această reacţie promptă a poliţiei, aş vrea să-mi exprim gratitudinea venită din partea miilor de cetăţeni care, brusc, s-au simţit protejaţi, apăraţi, puşi la adăpost şi ocrotiţi, chiar, de forţele noastre de ordine. Doborârea la pământ a unui eventual hoţ de miliarde, a unui eventual Il Coordonatore al mafiei, al unui eventual escroc care nu-şi poate justifica averile dobândite decât prin furt şi atacuri raider, stârpirea din rădăcină a unui rău atât de mare, ziceam, constituie, dacă ne uităm mai bine, un prim pas pe calea luptei cu mafia, corupţia şi sărăcia. În concluzie, anul curent se sfârşeşte pe un ton apoteotic, iar cel viitor – semne bune anul are!

Val BUTNARU

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri