Ordonanţa de refuz pentru pornirea urmăririi penale în cazul manifestanţilor care acuză Ministerul de Interne că a folosit ilegal gaze lacrimogene în timpul unui protest din 27 august 2016 a fost declarată nulă. Decizia a fost luată de Judecătoria Chişinău. Astfel, potrivit hotărârii instanţei, procurorul de caz este obligat să dispună reluarea urmăririi penale, dar şi să înlăture erorile comise. 

„Instanţa de judecată dispune: admite plângerea petiţionarului Alexandr Petkov, declară nulitate ordonanţei adoptate de procurorul în Procuratura municipiului Chişinău, Victor Cazacu, cu privire la refuzul în pornirea urmăririi penale, precum şi a ordonanţei procurorului şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Igor Popa, prin care a fost respinsă ca neîntemeiată plângerea petiţionarului asupra ordonanţei contestate, cu reluarea procesului penal şi obligarea procurorului de a lichida încălcările admise”, a fost hotărârea pronunţată de judecătorul de instrucţie Aureliu Postică.

De cealaltă parte, procurorul de caz, Victor Cazacu, a declarat că va contesta decizia în instanţa superioară.

Avocatul reclamanţilor a spus că această hotărâre este binevenită, însă a adăugat că, de fapt, ar fi coordonată.

„Considerăm că instanţa a dat o apreciere într-adevăr faptului că urmărirea penală a făcut o anchetă ineficientă şi a dispus anularea ordonanţei privind refuzul începerii urmăririi penale. Consider că această încheiere este mai mult ghidată de faptul că dacă instanţa respingea, deci petiţionarii aveau dreptul nemijlocit să se adreseze la Curtea de Apel cu recurs şi ulterior, la CEDO. Pentru noi este o decizie surpriză în circumstanţele cum derulează acum evenimentele pe planul politic, este o decizie binevenită şi considerăm că va fi menţinută de către Curtea de Apel”, a comentat avocata Angela Istrate.

Amintim că, anul trecut, de Ziua Independenţei, mai mulţi protestatari au fost stropiţi cu gaze lacrimogene în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală. Poliţiştii au spus că au recurs la mijloacele speciale pentru că manifestanţii aveau un comportament violent. După acest incident, un grup de participanţi a depus o plângere la Procuratura Generală şi a cerut tragerea la răspundere a angajaţilor Ministerului de Interne care au folosit substanţele lacrimogene fără somaţie. Printre reclamanţi este avocata Ana Ursachi, ex-deputatul Alexandr Petkov şi fostul membru al Comisiei Electorale Centrale Ştefan Urâtu. Ulterior, o sesizare a depus şi organizaţia Amnesty International Moldova, care a calificat acţiunile poliţiştilor drept un abuz.

Sursa:jurnal.md

(29 accesari)