tvNeglijența Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a monitoriza respectarea Codului Audiovizualului a provocat mari probleme. Invitații emisiunii „Ora Expertizei” au analizat problemele din mass media.

Vasile Năstase, președintele Asociației „APOLLO”: Asociația noastră s-a confruntat cu problema pirateriei. CCA spune că nu are prerogative, iar autorii Codului declar contrariul. Președintele Comisiei parlamentare mass-media spune că au prerogative exhaustive. A trebuit să treacă un an și jumătate ca să obținem o hotărîre irevocabilă a Curții Supreme, care obligă CCA să sancționeze pirații. Nici pînă acum nu este executată. Avem problema AGB-ului care minte societatea cu audiențe false. Astăzi despre aceste lucruri nu se vorbește. Trebuie făcută sub egida partenerilor noștri de dezvoltare, precum Uniunea Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Consiliul Europei și alte instituții interesate. Trebuie de făcut un seminar tehnic, cu participarea radiodifuzorilor, a distribuitorilor de servicii.

Am văzut în proiectul propus de domnul Lucinschi că televiziunile care emit prin satelit vor fi considerate televiziuni cu acoperire națională. Mîine ar putea să apară un agent economic care schimbă situația. Am trimis la dezbaterea de astăzi a Comisiei Parlamentare Mass Media o propunere care se referă la includerea obligatorie în lista distribuitorilor de servicii a radiodifuzorilor care produc cel puțin 35% de emisiuni autohtone în limba română.

Angela Aramă co-autor al Codului CCA: Eu cred că nu este stabilit din start ce condiții trebuie să întrunească radiodifuzorii care urmează să fie incluși în lista distribuitorilor de servicii. Se pune accentul pe radiodifuzorii care au acoperire națională, ceea ce nu este corect, întrucît proprietarii posturilor care au obținut acoperire națională au avut pile la CCA  sau au avut mare influență politică asupra CCA.

Dacă pînă acum Codul Audiovizualului s-ar fi respectat și radiodifuzorii ar fi avut produs autohton, nu ar fi fost nicio problemă. S-ar putea ca problemele să crească din moment ce cresc interesele.

Eu aș propune ca radiodifuzorii să fie obliați să emită cel puțin 50%, iar semnalul lor să fie distribuit gratuit prin rețelele de cablu. Aș propune să se ia în calcul și criteriul pe locul în care funcționează. De exemplu radiodifuzorul din Soroca, care emite acolo mai mult știri locale, să fie obligatoriu inclus în serviciile operatorilor de cablu care-și au reședința tot la Soroca.

Într-o țară civilizată, regulile pieții ar fi fost dictate cu totul altfel. Dacă în Republica Moldova măsurătorul de audiență ar fi fost obiectiv și distribuitorii de servicii ar fi fost interesați să ia în pachete numai televiziunile care au audiențe mari, nu ar fi existat nicio problemă. Din păcate la noi totul de la rădăcină este corupt și compromis.

Sergiu Afanasiu, jurnalist: Ca și cetățean spun că aș vrea ca operatorul de cablu să ne ofere posibilitatea să ne expunem și în privința canalelor care să fie incluse în lista pachetului ales, dar așa, operatorul singur decide ce să privim, avînd în vedere și interesele politice, care vin contrar intereselor cetățenilor și a prevederilor contractuale. Companiile care distribuie informații au ajuns la o capacitate tehnică datorită abonamentelor pe care noi, cetățenii, le achiăm lunar. Ei ar trebui să țină cont de cerințele noastre și atunci, în condițiile concurenței loiale nu am fi ajuns la situația că nu sunt de acord cu postul care ni l-au inclus sau cu altul.

(203 accesari)