12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

75 de ani de la ocupaţia sovietică a Basarabiei din 1940

Must read

Comentarii recente

28 iunie 1940Astăzi se împlinesc 75 de ani de la ocupaţia sovietică a Basarabiei din 28 iunie 1940. Această zi este una tragică în istoria neamului românesc.

Pe 28 iunie 1940 România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru cunoscut ca Basarabia şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termen de patru zile, România era ameninţată cu războiul.

Armata şi administraţia s-au retras, în perioada 28 iunie-3 iulie 1940, din Basarabia şi nordul Bucovinei, iar trupele sovietice au ocupat, pe lângă aceste teritorii, şi ţinutul Herţa. Teritoriul ocupat de sovietici avea o suprafaţă de 50.762 kmp şi avea o populaţie de 3.776.000 locuitori.

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraineană. Odată cu proclamarea RSS Moldoveneşti, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru creată în 1924, a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina.

Toate aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care prin pactul expansionist Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică îşi împărţiseră în mod imperialist, sfere de influenţă teritorială în Europa Răsăriteană.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri