leonida_lari_a_murit__369351007 noiembrie 1989. Mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest față de parada militară organizată de regimul sovietic. De regulă, parada pornea de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”. Tot într-acolo se îndrepta un grup de femei în frunte cu Leonida Lari, reușindu-le să oprească coloana militară.

Se țineau de mîini în fața tancurilor pînă s-au apropiat și ceilalți demonstranți. Se striga „opriți tancurile”, ocupanții acasă”, „întoarceți moldovenilor grafia latină și limba română”. La indicația Comitetului Central al Uniunii Sovietice au intervenit organele de forță ale poliției și securității. În acel moment, au început violențele și arestările în masă.

Ex-procurorul Nicolae Artenii își făcea serviciul la Procuratura Municipală și era obligat  să supravegheze respectarea legislației în locurile de detenție. „De regulă, în fiecare luni, la ora 5-6 dimineața, verificam izolatorul direcției municipale de poliție. Se întîmpla atît de matinal, deoarece mai tîrziu veneau la serviciu toți cei care în zilele de sîmbătă și duminică rețineau nelegitim cetățenii, din diverse motive și până la ora 7 – 8, aveau grijă să le schimbe locul, numai ca să rămînă în arest. Îi duceau prin secțiile de Poliție din Strășeni, Criuleni, dar și alte raioane ale țării”, povestește fostul pocuror.

Despre acest miting, Artenii aflase din presă și era absolut convins că vor fi mulți arestați și aduși în izolatorul poliției. Astfel, la ora 2 noaptea, în ziua de luni, a mers la izolator. Într-adevăr, toate camerele erau pline după acel miting, încît nu aveai unde face un pas. Procurorul ceruse lista reținuților și documentele procesuale în baza cărora oamenii au fost închiși, însă ofițerul de serviciu i-a răspuns că acestea vor fi dimineață, cînd urma să vină lucrătorii de poliție. „Am stat de vorbă cu fiecare deținut. Pe o foaie de hîrtie notam numele lor, fiindcă era necesar în rezultatul controlului să scriu un proces verbal, pe care l-am și semnat, împreună cu ofițerul de serviciul. Am constatat că 119 cetățeni au fost nelegitim arestați. Pe toți i-am eliberat”, relatează Nicolae Artenii.

Printre deținuți era și un bătrîn de vreo 80 de ani, de naționalitate bulgar. Potrivit mărturiei făcute de ex-procurorul Artenii, acesta a fost închis pentru că scanda „jos comuniștii” și „întoarceți alfabetul latin și limba română”. Bătrînul nu se plîngea că n-are casă sau că nu are cu ce să se întrețină. „Am de toate, dar liniște nu am”, a exclamat bulgarul. Acesta spunea foarte indignat că regimul își bate joc de toți moldovenii.

Peste un timp, Leonida Lari, Nicolae Dabija și alți intelectuali au luat cu asalt clădirea Ministerului de Interne, cînd fusese incendiată. Nicolae Artenii a fost chemat de către Procurorul General Dimidenco. „Dînsul mi-a spus că Comitetul Central a ordonat să organizăm un grup de anchetatori și lucrători operativi din cadrul Internelor și Securității și de declanșat o anchetă în urma evenimentelor de la MAI. Timp de două zile, Leonida Lari, Nicolae Dabija și restul intelectualilor trebuiau arestați”, relatează ex-procurorul, numit atunci șeful grupului de anchetă.

Leonida Lari n-a fost arestată. Bineînțeles că acest fapt a nemulțumit șefii. Procurorul Artenii a motivat că se fac cercetări pentru depistarea tuturor participanților, că doar n-a fost poeta Lari singură la acel miting. Era lesne de înțeles că Comitetul Central nu putea ierta nesupunerea procurorului și mai ales îndrăzneala Leonidei Lari de a stopa parade militară și izgonirea soldaților sovietici cu tot cu tancuri din centrul Capitalei.

„Mi s-a cerut să prezint ordonanța pentru a sancționa arestul. De fapt, actul era în safeu, dar oricum anchetatorii au aflat că arestul este sancționat. Mă gîndeam că orice anchetator ar putea s-o rețină și cu atît mai mult că este dată sancțiunea, să fie închisă și eu să fiu nevoit să aplic ordonanța. Am luat legătura cu prietena doamnei Lari, Maria Istrati și am rugat să-i transmită că vreau s-o vizitez la domiciliu. Acasă mai erau fiicele și mama poetesei, mai tîrziu a venit și soțul. Am convenit să nu iasă din casă pînă nu o voi anunța, tot prin intermediul prietenei sale”, susține procurorul.

N. Artenii își amintește că în acea perioadă, era audiat zilnic, cerîndu-i detalii despre suspecți. Concomitent, mișcarea de trezire a conștiinței naționale lua proporții tot mai mari. Comitetul Central trebuia să lupte nu doar cu scriitorii, dar contra tuturor. După mișcările Frontului Popular, procurorului Artenii i se reproșa că dacă i-ar fi arestat, asta nu se întîmpla. Indicațiile pe marginea anchetei erau din ce în ce mai inutile.

Dosarul Leonidei Lari a fost clasat atunci cînd funcția de Procuror General a fost preluată de Dumitru Postovan.

(404 accesari)