-1.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

60 de ani de la nașterea lui Ion Aldea Teodorovici

Must read

Comentarii recente

2009_10_31_ion_aldea-teodoroviciIon Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954, în orăşelul Leova, în Republica Moldova. Tatăl – Cristofor Teodorovici – a fost preot, iar mama Maria – moaşă. A învăţat la şcoala muzicală „Ştefan Neaga”, apoi la Colegiul de muzică din Tiraspol. În 1987 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău.

Ion a acumulat o bogată experientă profesională: a fost saxafonist în formaţia „Contemporanul”, a condus formaţia „DiATe”, a deţinut funcţia de conducător artistic la teatrul naţional „M. Eminescu” din Chişinău. Fiind compozitor a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, pentru copii, muzică pentru filme („Iona” „Disidentul”, „Ce te legeni, codrule”).

A realizat aranjamentele musicale pentru piesele de teatru „Fântână Anghelinei”, ”Dragă, consăteanule”, „Abecedarul”, „Tata” şi „Pomul vietii”. A scris muzică instrumentală, „rapsodie”, variaţii pentru pian, cvintet pentru coarde. Printre dinstincţiile acordate se numără cele de Laureat al premiului „Boris Glavan”, Laureat al festivalului al XII al Tineretului şi Studentilor de la Moscova, Artist Emerit din R. Moldova.

În 1993 a fost decorat post mortem cu Ordinul Republicii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri