12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

6 ianuarie 2022 este Ziua mondială a orfanilor de război, instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa)

Must read

Comentarii recente

La 6 ianuarie 2022 este marcată Ziua mondială a orfanilor de război. A fost instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa), pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui grup vulnerabil – copiii rămaşi orfani în urma unui conflict. Marcarea acestei zile urmăreşte creşterea gradului de conştientizare la nivel public internaţional în ce priveşte soarta copiilor orfani.

Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia 300.000, iar în Iugoslavia – 200.000, potrivit http://www.earthtimes.org.

În conflictul recent din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi peste 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal. Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.

În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie site-ul https://www.unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani.

În perioada 1990-2001, numărul total al orfanilor a cunoscut o creştere constantă, atingând un punct considerabil în 2000, cu 155,4 milioane de orfani, pentru ca ulterior să scadă într-un ritm lent, cu o rată de 0,7% pe an, datele centralizate la nivelul anului 2015 indicând 140 de milioane de orfani.

Conform estimărilor UNICEF, zilnic, circa 5.700 de copii rămân orfani, pe fondul conflictelor, ca urmare a dezastrelor naturale, sărăciei, bolilor, stigmatului, lipsei necesităţilor medicale, potrivit https://adoption.org.

Organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” a fost înfiinţată, în 1982, de Christiane şi Alfred Blanchet pentru a sprijini copiii în dificultate. Pentru angajamentul său în proiecte de utilitate publică, organizaţia a fost recompensată cu Premiul Internaţional al Drepturilor Omului în 1987, potrivit https://sosenfants.fr. 

În 2007, ”SOS Enfants sans Detresss” a fost recunoscută ca organizaţie de utilitate publică, colaborând, la nivel internaţional, pentru implementarea proiectelor sale, cu peste 60 de asociaţii de profil. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri