24.4 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

Bătălia de la Tighina// Chiril Moțpan: „Niște bezmetici pângăresc memoria chiar în ziua când se împlinesc 30 de ani de la acel tragic eveniment”

Must read

Comentarii recente

Fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan a adus un omagiu participanților la cea mai crâncenă bătălie de pe Nistru, care a început pe 19 iunie, 1992, la Tighina.

„19 iunie este o zi neagră în calendar, zi de doliu. Este ziua în care, în 1992, polițiștii de la Tighina au fost asediați de forțele separatiste și au rezistat eroic până când trupele de elită nou-create le-au venit în ajutor în acea situație disperată. În pofida faptului că Armata Națională era neexperimentată încă, sabotată din toate părțile, a ținut rezistență în față tancurilor Armatei a 14-a rusești, precum și mercenarilor regimului susținut de Kremlin.

Bărbații care au luptat la Tighina au făcut-o pentru că doreau ca în țara lor să se trăiască bine, liber și demn. Și erau gata să se sacrifice pentru a le oferi părinților, conaționalilor și urmașilor lor această posibilitate. Unii au și rămas pe câmpul de luptă – prima jertfă a noului stat independent. Cum e posibil să uităm baia de sânge de la Tighina, provocată de Moscova cu participarea directă a armatei a 14 –a a Federației Ruse? Cum să uităm ce a lăsat acea zi groaznică în sufletele noastre? Cum să ne păstrăm echilibrul, demn și moral, așa cum au făcut-o eroii noștri, gata oricând să riște din nou cu propria viață de dragul oamenilor acestei țări, în timp ce niște bezmetici le vor pângări memoria chiar în ziua când se împlinesc 30 de ani de la acel tragic eveniment?” a scris Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul deputat a venit cu un îndemn către cei care întenționează să participe la protestele organizate de „clanurile mafiotice”.

„Ce-și doresc, de fapt, organizatorii protestelor?Schimbarea regimului politic! Iar acest lucru, exprimat și de interesele economice ale clanurilor mafiote reprezentate de Platon, Dodon, Plahotniuc, Voronin, Șor, Andronache, Nichiforciuc, Vaja etc. iar în transnistria – de Gușan, va conduce, impilicit, la relansarea schemelor criminale de îmbogățire ilicită, expansiunea serviciilor secrete rusești în spațiul dintre Nistru și Prut, acutizarea situației în zona cu regim sporit de securitate, preluarea sub controlul forțelor ostile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană a instituțiilor strategice ale statului, fapt ce pune în pericol securitatea statului și este o amenințare serioasă pentru securitatea regională, în special în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina,” a conchis Moțpan.

Precizăm că, pe 19 iunie 1992 a început Bătălia de la Tighina (19 – 22 iunie), între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda republicii moldovenești nistrene, Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și voluntari ruși (cazaci) și ucraineni pe de altă parte. Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse (mult superioare) de partea forțelor separatiste, schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru. Circa 500 de oameni au murit în luptele de stradă, mai mult de 3000 au fost răniți.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri