-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

3 reținuți în schema de corupție privind eliberarea certificatelor false anti-COVID

Must read

Comentarii recente

Trei intermediari au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID-19.

Cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție, transmite Știri.md.

Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a stabilit că trei intermediari, împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară, ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti-COVID-19, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență al certificatelor de vaccinare.

În fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra COVID-19.

Datele anchetei arată că sumele pretinse și primite variau între 4.000 și 6.000 de lei pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.

În vederea fortificării probatoriului, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale, unde au fost ridicate mai multe documente, dar și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. 

Percheziționați corporal au fost și 4 beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute.

În acest moment, se află în vizor mai multe persoane, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă de până la 200.000 de lei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri