– 1678 –

Gheorghe Duca devine, pentru a treia oară, domn al Moldovei

La 28 noiembrie 1678 Gheorghe Duca devine, pentru a treia oară, domn al Moldovei.

– 1864 –

Se înfiinţează Corpul inspectorilor agricoli din România

La 28 noiembrie 1864 se înfiinţează Corpul inspectorilor agricoli din România.
– 1877 –

Generalul turc Osman paşa se predă românilor şi semnează capitularea armatei turce la Plevna

La 28 noiembrie 1877 generalul turc Osman paşa se predă românilor şi semnează capitularea armatei turce la Plevna.
– 1877 –

A încetat din viaţă Nicolae Golescu, om politic liberal din Valahia

La 28 noiembrie 1877 a încetat din viaţă Nicolae Golescu (n.1810 Cîmpulung, jud.Argeş), om politic liberal, fiul lui Dinicu Golescu. N.Golescu a participat la Revoluţia de la 1848 din Muntenia, a fost membru al Guvernului provizoriu. Fiind un luptător pentru unirea Principatelor Moldovei şi Munteniei, ulterior a fost ministru şi prim-ministru (mai-noiembrie 1860, 1868). Nicolae Golescu a luat parte la complotul care l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza.
– 1893 –

Apare revista literară „Viaţa” la Bucureşti, România

La 28 noiembrie 1893 apare săptămînal la Bucureşti revista literară „Viaţa” pînă la 28 ianuarie 1896. Revista apare sub conducerea lui Alexandru Vlăhuţă şi Vasile A.Urechia.
– 1914 –

S-a desfăşurat solemnitatea de deschidere a muzeului din Tighina (Bender), Basarabia ţaristă

La 28 noiembrie 1914 s-a desfăşurat solemnitatea de deschidere a muzeului din Tighina (Bender), Basarabia ţaristă.
– 1923 –

Este emis ordinul Ministerului de Interne al României interbelice de desfiinţare a volostelor (sistem rusesc de divizare teritorial-administrativă) în fosta Gubernie Basarabia, localităţile fiind grupate în comune

La 28 noiembrie 1923 este emis ordinul Ministerului de Interne al României interbelice de desfiinţare a volostelor (sistem rusesc de divizare teritorial-administrativă) în fosta Gubernie Basarabia, localităţile fiind grupate în comune.
– 1940 –

Este semnat decretul-lege pentru reprimarea unor infracţiuni împotriva ordinii publice şi intereselor statului român

La 28 noiembrie 1940 este semnat decretul-lege pentru reprimarea unor infracţiuni împotriva ordinii publice şi intereselor statului român. Decretul a fost emis în urma omorurilor în serie a demnitarilor români, de efectuarea cărora erau bănuiţi legionarii.

– 1943 –

 

Conferinta TeheranA început Conferinţa de la Teheran constituind primă întîlnire între Stalin, Roosevelt şi Churchill din cadrul celui de-Al Doilea Război MondialLa 28 noiembrie 1943 a început Conferinţa de la Teheran şi a constituit primă întîlnire între Stalin, Roosevelt şi Churchill. Conferinţa a durat 3 zile pînă pe data de 1 decembrie. În cadrul acestei conferinţe au fost luate două decizii importante: 1. organizarea unei debarcări în Normandia (provincie Franceză), proiect botezat ca „Operaţiunea Overlord” şi a fost fixată pentru mai 1944 (întîrziată la 6 iunie), şirespingerea de către Salin şi Roosevelt a proiectului britanic de ofensivă în Mediterană şi Balcani. Soarta Germaniei şi Poloniei au fost egal evocate în cadrul conferinţei şi s-a convenit la crearea unei organizaţii mondiale de securitate cu participarea celor patru (viitoarea ONU): SUA, Marea Britanie, U.R.S.S. şi China.

Sursa: istoria.md

(127 accesari)