16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

24 aprilie – un nou protest pentru a determina guvernarea să demisioneze şi să organizeze alegeri anticipate; „Dacă nu dă curs cerinţelor, Plahotniuc trebuie să îşi asume toate urmările”

Must read

Comentarii recente

nastase conferinta de presa 24 aprilieProtestul din 24 aprilie va fi o manifestaţie în vederea determinării guvernării să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale. Acţiunea de protest va avea un caracter social şi va fi organizată de către partidele de opoziţie şi societatea civilă protestatară.

Participanţii la acţiunea de protest vor analiza toate ilegalităţile comise de actuala guvernare şi vor cere îndeplinirea revendicărilor populare. Declaraţia aparţine reprezentanţilor Forumului Civic, care au prezentat astăzi mai multe aspecte ale manifestaţiei de duminică.

„Pentru noi este importantă această reluare a protestelor, deoarece din 20 ianuarie, când a fost instalată guvernarea, a avut o perioadă de timp, dar nu au fost îndeplinite niciuna dintre revendicările înaintate de Forumul Civic. De pe 20 ianuarie, această guvernare nu a produs nicio reformă. În cadrul protestului, vom face o analiză pe zile a tuturor ilegalităţilor comise de această guvernare. Ne referim la modul cum a fost promovat Poalelungi, cum a fost ales noul director la Moldtelecom, cum a fost organizat concursul, cum contabilul lui Plahotniuc a fost ales director. Avem multe lucruri de analizat. Vom veni cu istoricul nostru. Vom acorda marelui protest un caracter social, vom vorbi şi despre problemele sociale. La momentul actual, cea mai mare problema a Republicii Moldova este sărăcia cauzată de această guvernare. Şi colac peste pupăză, guvernarea se suprapune peste guvernarea comunistă. Să mai spui că moştenirea a fost grea este ridicol”, a adăugat Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale.

În context, expertul Transparency International Moldova, Ianina Spinei, a făcut un apel către cetăţeni, îndemnându-i să participe la marele protest din 24 aprilie. „Mă adresez oamenilor, să fie uniţi pe 24 aprilie. Mă adresez celor din municipiu, să punem mână la mână să arătăm că nouă ne pasă, să revendicăm drepturilor noastre şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi”, a spus reprezentantul societăţii civile.

Şi preşedintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leancă, a îndemnat pensionarii să vină la acest eveniment istoric. „Mă adresez către toţi pensionari din ţară şi capitală, să participe activ la acest eveniment istoric care se va desfăşura pe 24 aprilie”, a menţionat Leancă.

Organizatorii evenimentului au precizat că nu există un buget al protestului, iar ei se bazează pe solidaritatea cetăţenilor. „Noi, organizatorii protestelor, vă declarăm oficial că nu avem un buget şi facem tot pe forţele proprii. Noi ne bazăm pe solidaritate. Noi nu vom apela la oameni cu bani, pentru a deveni dependenţi de banii lor. În aceeaşi ordine de idei, vom transmite presei, Ambasadelor acreditate în Republica Moldova scrisori pentru ca toţi să se preocupe de acest protest şi, anume, ca el să se desfăşoare în condiţii bune. Ne este frică că pot să existe provocatori din partea oligarhului Plahotniuc. Despre aceasta am anunţat reprezentanţii ambasadelor şi ai partenerii de dezvoltare”, a subliniat Năstase.

Reprezentanţii Forumului Civic au declarat că scopul acţiunii este determinarea guvernării să dizolve Parlamentul şi să stabilească data alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. În această ordine de idei, ei au citit un comunicat. Vă prezentăm mai jos textul integral al mesajului:

În data de 24 aprilie curent, începând cu ora 12:00, în PMAN va avea loc o acţiune de protest în vederea determinării guvernării să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale. Manifestaţia este organizată de către partidele de opoziţie şi societatea civilă protestatară.

Scopul acţiunii este determinarea guvernării să dizolve Parlamentul şi să stabilească data alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în termen de două luni, aşa cum prevede Constituţia. Actuala componenţă a Parlamentului nu reprezintă voinţa alegătorilor şi este capturată de oligarhul Plahotniuc. Anume Plahotniuc este cel care a uzurpat puterea, prin urmare anume el trebuie să asigure dizolvarea Parlamentului şi să întoarcă cetăţenilor dreptul la democraţie. Dacă nu dă curs cerinţelor nominalizate, Plahotniuc trebuie să îşi asume toate urmările furiei poporului.

Menţionăm că am solicitat ca în data protestului, oligarhul Vladimir Plahotniuc (stăpânul real al regimului) să se afle, împreună cu subalternii săi, în Chişinău. Reprezentanţii delegaţi de către cetăţeni vor merge să stabilească data alegerilor anticipate. În cazul în care oligarhul nu va accepta cerinţa populară, organizatorii împreună cu protestatarii vor decide acţiunile următoare.

Ne adresăm către angajaţii structurilor de forţă, dar şi tuturor cetăţenilor care îi pot influenţa, să respecte legea şi să acţioneze în apărarea democraţiei şi drepturilor omului, să nu execute ordinele ilegale ale unei puteri nelegitime şi criminale. Să fie de partea poporului, căruia i-au jurat credinţă.

Deoarece structurile guvernării pun numeroase piedici în calea manifestaţiei, interzic transportul către Chişinău, intimidează oamenii să nu vină la protest, vă îndemnăm pe cei care au posibilitatea să vă organizaţi, să vă asociaţi şi să veniţi chiar şi cu câteva zile mai devreme la Chişinău. În caz că sunteţi martori la acţiuni de intimidare a protestatarilor, filmaţi şi faceţi publice înregistrările, anunţaţi organizatorii din raioane şi din capitală, presa liberă şi independentă.

În cazul necesităţii, vă îndemnăm să fiţi pregătiţi şi echipaţi corespunzător pentru a protesta mai multe zile la rând.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri