Ziua-Mondiala-a-Libertatii-PreseiZiua mondială a libertății presei este marcată pentru a 20-a oară de țara noastră. Cu această ocazie, premierul interimar, Iurie Leancă a adresat un mesaj de felicitare, iar organizațiile non guvernamentale pregătesc mai multe evenimente.

În mesajul său, Iurie Leancă și-a exprimat aprecierea și profunda recunoștință față de mass-media, care asigură cetățenii cu informație. „O mass-media liberă şi pluralistă este crucială pentru un stat democratic. R. Moldova se află în plin proces de apropiere de valorile europene, iar aceasta înseamnă şi libertate de exprimare, pluralism de opinie. Vreau să cred că, an de an, avem tot mai multe succese în acest sens.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei este şi un bun prilej de a face o evaluare a rezultatelor înregistrate de Republica Moldova în domeniul asigurării libertăţilor fundamentale ale omului – dreptul la opinie şi dreptul la libera exprimare, dar şi a lacunelor care încă mai există. Astăzi putem afirma cu certitudine că jurnalismul din Republica Moldova are profesionişti de valoare, iar rolul mass-media în dezvoltarea societăţii este unul incontestabil. Albert Camus spunea: „Presa liberă poate fi bună sau rea, dar, în mod sigur, fără libertate ea va fi întotdeauna rea”, scrie Iurie Leancă

Premierul interimar declară că Guvernul va susține în continuare mass media, astfel încît să avem o presă cu adevărat liberă, iar jurnaliștii să-și facă meseria nestingherit.

În perioada de 3-24 mai, cînd se va sărbători Ziua libertății presei, organizațiile non-guvernamentale preconizează conferințe, flash-mob-uri, se va lansa campania  împotriva manipulării informaționale , va fi prezentat Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova, dar și alte evenimente.

Specificăm că Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

(220 accesari)