18 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

15 ani de la aderarea României la UE: Ședință solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor la București

Must read

Comentarii recente

România sărbătoreşte, în 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Senatul şi Camera Deputaţilor din România se reunesc, miercuri, într-o şedinţă solemnă, la care va participa ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, care va susţine o alocuţiune. Franţa a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

La şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti vor mai susţine alocuţiuni preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.

România a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. Pe 1 februarie 1993 era semnat Acordul de asociere a României la UE. Integrarea României ca membră a Uniunii Europeane, în 1 ianuarie 2007, a reprezentat unul dintre principalele obiective de politică externă ale statului român după 1990. Acest deziderat a fost asumat la nivel public de instituţii centrale şi personalităţi de marcă ale statului român, fiind deopotrivă un efort colectiv amplu al românilor

Igor Munteanu, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a spus într-un comentariu pentru Deschide.MD, că aderarea României la familia europeană în termeni politici și instuționali a însemnat pentru România o relansare fără precedent a economiei, societății și poziției regionale pe care statul român o susține și exercită cu pasiune.

Potrivit expertului, pentru pentru R. Moldova, România înseamnă bunăstare și reprezintă „un pod de conectare la civizilizația europeană și la creșterea unui spirit civic și al unor așteptări pozitive față de o integrare organică în lumea europeană”. 

Totodată, potrivit lui Munteanu, autoritățile de pe ambele maluri de Prut trebuie să progreseze în cooperarea pe mai multe sectoare și să convingă cetățenii că doar România este soluția aspirațiilor europene. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri