9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

​Directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie: Una dintre cele mai mari probleme ale RM este oligarhizarea politicii; Un oligarh este mai rău decât doi

Must read

Comentarii recente

plahotniucOligarhizarea politicii moldoveneşti este considerată drept una dintre cele mai mari probleme ale Moldovei. Acest lucru a fost evidenţiat de către Jerzy Pomianowski, directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie, într-un interviu pentru IPN.

„Îmi amintesc că, atunci când unul dintre cei doi oligarhi l-a pus pe celălalt în închisoare, am postat pe Twitter întrebarea: „Ce este mai periculos pentru democraţia din Moldova decât doi oligarhi care guvernează ţara?”. Răspunsul meu este: „Mai periculos poate fi un singur oligarh care guvernează!”, a spus expertul european.

Printre factorii care au coincis cu consolidarea oligarhilor, Jerzy Pomianowski menţionează indulgenţa UE. „În cazul Moldovei avem un factor internaţional, reprezentat de sprijinul din Europa. Acesta a fost acordat pe baza unor declaraţii care au provenit de la un grup de partide politice proeuropene, conduse de doi oligarhi – domnii Filat şi Plahotniuc. Din cauza lipsei de atenţie, Europa nu a văzut situaţia reală pe parcursul mai multor ani. Aceasta nu a văzut că declaraţiile şi faptele reale nu corespund. Prin urmare, reformatorii proeuropeni nu au fost în mod obligatoriu şi reformişti”, a evidenţiat acesta.

Directorul Fundaţiei Europene pentru Democraţie a chemat clasa politică moldovenească să se autopurifice. „Acest lucru este ceva ce Moldova şi elita sa politică trebuie să combată şi să elimine. Este necesar să fie înfiinţate mişcări politice credibile, prodemocratice şi proeuropene”, a spus el.

Jerzy Pomianowski consideră că scena politică moldovenească se poate regenera. „Vedeţi ce s-a întâmplat recent. Platforma pentru Demnitate şi Adevăr a organizat cele mai mari proteste, probabil de la independenţa Moldovei. S-au adunat foarte mulţi oameni pentru ca să spună că ei sunt nemulţumiţi. Maia Sandu a căpătat o popularitate de până la 25-30%, timp de câteva luni, deşi ea este o persoană fără istorie politică semnificativă. Aceasta se datorează faptului că a venit cu „mâinile curate”. Cred că, dacă ne uităm la scena politică, vom vedea multă energie şi mulţi oameni care pot oferi ceva”, menţionează expertul european.

„Vorbim despre modul în care politicienii doresc să se ocupe de problemele societăţii, dar şi dacă aceştia vor să implice societatea civilă, oamenii şi mass-media liberă. Sau, pur şi simplu, aceştia vor schimbarea fotoliilor, fără a combate corupţia şi justiţia ineficientă. Dacă acesta este cazul, atunci, desigur, nu există niciun viitor”, mai adaugă Pomianowski.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri