Plahotniuc, subiectul unui documentar Al-Jazeera: „Un om cu o poreclă sinistră și o reputație dezgustătoare” // VIDEO

„Cine este omul pe care mulți îl numesc „păpușarul” Moldovei? Și ce se află în spatele acuzațiilor de șantaj, asasinate și o fraudă bancară de un miliard de dolari?”, transmite Al-Jazeera, care a realizat un film de 25 de minute despre șeful PD.

Alte țări din Europa de Est au făcut pași mari după comunism, însă au fost puține progrese în cazul Moldovei, unde un război civil amar cu separatiști pro-ruși în anii 1990 și un scandal de fraudă bancară de un miliard de dolari au lăsat cicatricile care încă nu se vindecă, spun autorii filmului. „Am fost aici pentru a face un film despre alegerile parlamentare din februarie 2019 și despre un om cu poreclă sinistră și o reputație dezgustătoare”, se spune în începutul reportajului. „Europa de Est este plină de guverne dominate de figuri controversate, care nu sunt nici premieri, nici președinți. Un membru mai puțin cunoscut al acestui club select este Vladimir Plahotniuc, un oligarh și politician cunoscut de altfel sub numele de „păpușar”, care, potrivit unor voci, a tras aici de sfori timp de mai bine de un deceniu, fără să dețină vreo funcție oficială în guvern”, se spune în film.

Jurnaliștii Al-Jazeera spun că au sesizat o „neliniște ciudată” la oamenii pe care îi întrebau despre Plahotniuc.

„Oamenii își coboară vocile și se uitat peste umăr pentru a vedea cine ascultă. Mulți dintre cei pe care i-am abordat au preferat să vorbească „off the record”, iar alții s-au temut să vorbească. Deci, ce are Plahotniuc, care îi face pe oameni să se simtă atât de incomod? Așa cum explic în acest film, indicii la o asemenea neliniște se pot afla în zvonurile care circulă despre el. Am auzit pretenții clare despre presupuse conexiuni la șantaj, fraudă bancară, mituire și intimidare, o încercări de „asasinat”. (…) Ceea ce este incontestabil este că Plahotniuc exercită o influență remarcabilă asupra vieții politice moldovenești. În 2017, de exemplu, el a împins în Parlament un controversat sistem electoral mixt, fapt care i-a garantat practic un loc în Parlament, în ciuda nepopularității pe scară largă. El a supravegheat, de asemenea, legislația care a făcut practic imposibilă recuperarea banilor furați în 2014 printr-o fraudă bancară de un miliard de dolari, care a afectat sistemul financiar al țării”, se mai spune în film.

Sursa:jurnal.md

(103 accesari)

Articole similare

Corupție

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Sentința se aplică imediat

Corupție

„Există anumiți procurori care dețin dovezi împotriva lui Plahotniuc și așteaptă momentul potrivit”

Corupție

Ministerul Sănătății recomandă ca în instituțiile de învățământ copiii să fie hrăniți cu pâine în loc de carne

Eveniment

Istoric despre masacrul de la Fântâna Albă: Este una din cele mai sângeroase pagini din istoria românilor

Politic

Presa Kremlinului, despre Plahotniuc: În Europa nimeni nu dă mâna cu el; E toxic pentru toți, iar „mărul otrăvit” e la Dodon

Corupție

Circa 1500 de FRAUDE, doar în ziua alegerilor; Raportul blocului ACUM Paltforma DA și PAS a fost făcut public // DOC

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *