646x404Corespondentul special al publicaţiei ruse „Novaia Gazeta“, distins cu premii prestigioase pentru o investigaţie despre cazul Serghei Magniţki, este originar din Comrat şi vorbeşte o română de admirat.

Roman Anin, în vârstă de 28 de ani, s-a născut la Comrat, mama sa fiind ucraineancă, iar tatăl având rădăcini găgăuze. Când avea un anişor, familia lui s-a mutat la Chişinău şi până la 18 ani tânărul a făcut liceul şi s-a ocupat intensiv cu fotbalul. „Am visat să fiu fotbalist. Ador acest sport de când mă ţin minte şi m-am antrenat de la şase ani“, povesteşte jurnalistul.

De la comentator sportiv la jurnalist de investigaţie

În 2004, Roman a plecat în Rusia, împreună cu familia sa, hotărât să-şi urmeze visul. Tot atunci a fost nevoit să renunţe la cetăţenie. „Am plecat în Iaroslavli, eram foarte bine pregătit, dar nu am fost admis. Mi-au spus că sunt prea mare. Mai târziu am aflat despre o întreagă schemă de corupţie, pe care am demascat-o, de altfel, într-o investigaţie. Moscoviţii plăteau sume mari ca odraslele lor să fie acceptate în clubul sportiv, de aceea nu erau locuri pentru ceilalţi“, adaugă el. Astfel, Roman a decis să meargă la jurnalism, ca să devină comentator sportiv, nemulţumit de felul cum erau comentate meciurile de fotbal la televizor.

Tânărul a urmat Universitatea de Stat din Moscova şi, după primul an de studii s-a angajat la ziarul de opoziţie „Novaia gazeta“, pentru că, spune el, „în Rusia jurnaliştii încep devreme şi experienţa contează“. „Dacă începi mai târziu, nu mai trebuieşti nimănui, chiar dacă ai absolvit cu diplomă roşie“, susţine Roman. La „Novaia gazeta“, timp de doi ani a relatat despre campionatele de fotbal, corupţia din sistem, blaturi şi înţelegeri din culise, „tot soiul de lucruri urâte care îi strică farmecul“.

În august 2008 a plecat să scrie despre războiul din Ţhinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud. „Pentru mine a fost un şoc. De la comentarea meciurilor m-au trimis la război, dar am adus de acolo două reportaje bune şi şefii au decis să mă apuc de lucruri mai serioase. Văzând că se fură miliarde şi sunt omorâţi oameni, fotbalul rămăsese pe locul doi“, precizează tânărul originar din Basarabia.

Gaură în bugetul rus de cel puţin 5,4 miliarde de ruble

De-a lungul timpului a scris despre scandaluri răsunătoare, scheme de corupţie şi crimă transfrontalieră. În 2012, a primit trei dintre cele mai cunoscute premii ruseşti pentru jurnaliştii de investigaţie (premiile Artiom Borovik, Iulian Semionov şi Andrei Saharov), iar în noiembrie anul trecut a fost distins cu prestigiosul Knight International Journalism Award, după ce a publicat o serie de articole în care dezvăluia cum 5,4 miliarde de ruble din bugetul rus au fost spălate prin intermediul unei scheme descoperite de cunoscutul avocat Serghei Magniţki, banii fiind transferaţi în conturile mai multor companii off-shore şi bănci din întreaga Europă, inclusiv din Moldova.

„Am început investigaţia în 2011, când guvernarea rusă striga la fiecare colţ că, de fapt, Magniţki furase aceşti bani şi a acuzat pe nedrept alte persoane. Am demonstrat că după moartea lui Magniţki, acea grupare criminală a continuat să spele circa un miliard de dolari din buget“, explică Anin. Pentru finalizarea investigaţiei, Roman a colaborat şi cu jurnalişti români, care au găsit informaţii despre circulaţia fluxurilor băneşti prin conturile companiilor moldoveneşti. După publicarea ultimei părţi, au fost deschise şase anchete penale, în SUA a demarat un amplu proces de confiscare a proprietăţilor, au fost îngheţate active de peste 30 de milioane de dolari, iar procurorii argumentează în demersurile lor cu bucăţi din articolele lui Roman.

Visează la un pahar de vin pe malul Nistrului

Astăzi, jurnalistul colaborează cu o multitudine de instituţii de presă internaţionale. Spune că adoră ceea ce face, chiar dacă nu întotdeauna materialele lui stârnesc reacţii şi în pofida faptului că e o profesie periculoasă – patru colegi de-ai săi de la „Novaia Gazeta“ au murit din anul 2001. În opinia sa, adevăraţii jurnalişti de investigaţie „nu se educă, ci se nasc“ şi sunt mânaţi de instinctul căutării continue a adevărului, care este asemeni unui drog. El mai crede că jurnalismul de investigaţie nu va muri niciodată ca gen, deşi situaţia mass-media este tot mai rea, mai ales în Rusia.

Chiar dacă nu a mai fost de zece ani în Moldova, Roman Anin spune că vrea să revină pe meleagurile unde a copilărit şi, spre suprinderea multora, nu a uitat limba română. „În familie vorbeam în rusă, dar ştiam şi româna. Cred că dacă un om locuieşte într-o anumită ţară, el trebuie să cunoască şi să vorbească limba oficială a acelei ţări. Altfel e incorect“, precizează Roman.

„Poate vin la toamnă. Mi-e dor de climă şi de lanurile cu viţă de vie. Visez să stau undeva pe malul Nistrului, cu un pahar de vin de casă şi nişte plăcinte gustoase cu brânză“, încheie jurnalistul.

A murit în condiţii dubioase

Avocatul rus Serghei Magniţki (1972-2009), care oferea consiliere pentru fondul occidental de investiţii Hermitage Capital, a fost arestat în 2008 pentru fraudă fiscală, după ce a denunţat o vastă escrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (circa 130 de milioane de euro), pusă la cale, în opinia sa, de mai mulţi oficiali ruşi din cadrul Poliţiei şi Fiscului, în detrimentul angajatorului său şi a statului rus. Magniţki a murit 11 luni mai târziu, în condiţii dubioase, într-o închisoare din Moscova. Consiliul pentru Drepturile Omului de la Kremlin a recunoscut, într-o expertiză fără efect juridic, că Magniţki a fost privat de îngrijiri medicale după gratii, în mod intenţionat. Scandalul a provocat un conflict diplomatic între Moscova şi Washington.

Discursul lui Roman Anin la decernarea premiului Knight International Journalism Award:

sursa: adevarul.ro/moldova/

(218 accesari)