Expert român: „Guvernarea de la Chișinău coace ceva putred pentru alegerile din februarie 2019”

Susţinerea pe care guvernarea de la Bucureşti o oferă PD și oligarhului Vladimir Plahotniuc sprijină interesul strategic al Kremlinului de federalizare a Republicii Moldova şi de anulare definitivă „a drumului european”. Este părerea sociologului român Nicolae Ţâbrigan, cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.

Într-un interviu, expertul de la București a vorbit și despre „afacerea Kozlowska”, blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS, jocul geostrategic al oligarhului Vladimir Plahotniuc şi relaţia specială dintre PSD şi PD.

„Disperarea Partidului Democrat este acum și mai mare, în condițiile în care raportul Comisiei de anchetă privind fundația „Open Dialog” fusese lansat chiar a doua zi de la lansarea oficială a Blocului ACUM, totul fiind orchestrat cu scopul de a diminua din impactul mediatic al noului proiect. Dar democrații și socialiștii s-au grăbit atât de mult încât au uitat să șteargă metadatele din fișiere, astfel încât jurnaliștii moldoveni au descoperit că ultima redactare a raportului Comisiei fusese efectuată de pe calculatorul lui Andrian Candu, președintele Parlamentului și finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. PD a știu să profite în cel mai josnic mod de un context, și anume de decizia guvernului de la Varșovia de a-i interzice co-fondatoarei Fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlowska, de a intra pe teritoriul Poloniei. Și asta doar pentru că fusese destul de vocală pe subiecte sensibile pentru actuala guvernare, cum ar fi statul de drept și legile justiției”, afirmă sociologul român.

Iar în spatele ofensivei actualului regim de la guvernarea RM se află de fapt un vechi șiretlic sau o „scurtătură politică” pentru a submina opoziția. Vorba lui Stalin, „oameni de condamnat să fie, că legi avem destule”, spune expertul. Mai mult, Nicolae Țâbrigan afirmă că puterea de la Chișinău pregătește „ceva putred” pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze mai mult este ședința care a avut loc pe 14 decembrie, în urma căreia au fost numiți trei noi membri ai Curții Constituționale afiliați PD-ului, unul dintre ei fiind chiar Artur Reșetnicov, pupila lui Voronin și fostul director al SIS în perioada neagră a relațiilor dintre București și Chișinău (2007-2009), numit chiar de guvernul Filip/Plahotniuc.

E un semn că guvernarea de la Chișinău coace ceva putred pentru alegerile din februarie 2019, cum ar fi fraude și încălcări grave, sau chiar scoaterea din cursa electorală a Blocului ACUM prin invocarea Articolul 26, alineatul 6, litera „g” a legii nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice, care este destul de draconică cu partidele: „Se interzice finanțarea, prestarea unor servicii cu titlu gratuit ori susținerea materială sub orice formă, directă și/sau indirectă, a partidelor politice de către alte state și organizații internaționale, inclusiv organizațiile politice internaționale”, deși în realitate „Open Dialog” le-a finanțat reprezentanților celor două partide doar cazarea, transportul și masa, fără finanțări directe și indirecte cu resurse financiare pentru desfășurarea unor activități politice pe teritoriul Republicii Moldova. În altă ordine de idei, trebuie să sperăm la mai bine, dar să ne așteptăm la ce e mai rău. Adică la alegeri nici libere, și nici corecte. De fapt, asta cred deja aproape 80% din cetățenii moldoveni”, a punctat sociologul, într-un interviu pentru jurnaliștii.ro.

Sursa:jurnal.md

(69 accesari)

Articole similare

Eveniment

Blocul ACUM Platforma DA și PAS îndeamnă cetățenii să iasă la PROTEST mâine, în fața Parlamentului

Politic

Gheorghe Petic, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare: „Este o decizie criminală” // VIDEO

Politic

Sergiu Cebotari, care a dezvăluit schema de trafic cu anabolizante la Poșta Moldovei, condamnat la opt ani de pușcărie

Politic

Mesajul lui Gheorghe Petic din penitenciar, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței

Eveniment

Andrei Năstase, încurajat la Summitul PPE să continuie împreună cu deputații ACUM lupta pentru eliberarea RM din captivitate

Interviu

Andrei Năstase: „Noi propunem un alt mod de a face politică; Anticipatele sunt exact ceea ce-și doresc Plahotniuc și Dodon”

1 comentariu până acum

 1. MANEAUA LUI PLAHOTNIUK

  Talpa Iadului Plahotniuk
  N-are frică de bucluc,
  Răsună iadul de manele
  Și nu se teme de belele,
  Țopăie Talpa Iadului, năuc
  Nici că-i zice Plahotniuk,
  Cântă dracii lui manele
  Beau vin și strigă rele:
  „Am să beau, să beau, să beau,
  Pân-o face mâța „miau!”
  Și cocoșul „cucurigu!”,
  Că la noi e tot câștigu!
  Iar la Maia și cu Andrei
  Curu-i plin de scăieți răi,
  Ca Mișa Ghimpu și netotul
  Stricându-le viața cu totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *