panusSpuneam într-o postare mai veche că prin luna decembrie 2013 am văzut în holul Academiei de Științe un academician care purta sandale de vară, deși afară ploua cu lapoviță. M-a impresionat ”tabloul” și m-am gândit că voi reveni la subiectul AȘM…

Acum suntem în perioada în care mai mulți oficiali europeni vin în Moldova pentru a evalua rezultatele angajamentelor pe care ni le-am asumat în implementarea reformelor și eradicarea corupției.

Și liderii noștri politici ne-au promis că sunt dispuși să treacă peste interese personale, de partid și să lupte cu corupția până la ultima picătură de sânge…

Noi am zis că vrem să-i credem și demnitarii europeni, probabil, și-ar dori să aibă motive de încredere în politicienii moldoveni. Adică să vadă că, deși anevoios, dar, totuși, lupta cu corupția a început și nu se limitează doar la a-l prinde de mână pe un medic, profesor, judecător, etc., atunci când acesta s-a pricopsit cu câteva sute de lei, ci să vedem săbiile scoase din teacă în lupta cu corupția MARE

Aparent, cele patru aliniate, așternute mai sus, nu au nici un punct de tangență. Ce ar avea comun un academician desculț, vizitele oficialilor europeni , promisiunile politicienilor și corupția? Cu siguranță, respectivul academician nu are treabă cu toate astea, dânsul a fost doar punctul de pornire în căutarea răspunsurilor la întrebările:

De ce un academician (la o vârstă destul de înaintată) e într-o situație atât de deplorabilă?

Din ce surse activează AȘM? Cum sunt gestionate aceste surse?

Este ACADEMIA DE ȘTIINȚE o instituție a statului în care corupția nu-și are locul?

Căutările au dat niște rezultate (documente plasate în pagină), au iscat întrebări…
Să contemplăm atent documentele și să cerem insistent răspunsuri.
1. Agenda ședinței Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM din 28 noiembrie 2013

1

În Agendă sunt incluse 16 probleme care țin de cercetări, evaluări, acordarea burselor de excelență, pregătirea cadrelor științifice, alocații bugetare pentru organizațiile din sfera științei, etc. Însă, nici una nu din ele nu este cu privire la transmiterea bunurilor imobile de la balanța contabilă a AȘM, la balanța contabilă a Universității AȘM.

Acum să trecem cu privirea peste Hotărârile ședinței Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei din 28 noiembrie 2013.
1. Hotărîre nr. 313 Cu privire la transmiterea bunurilor imobile la balanța contabilă a UNIVERSITĂȚII AȘM

2

3

Suprafața terenurilor, numărul și costul imobilelor impresionează!!!

2. Hotărâre nr. 304 Cu privire la transmiterea bunurilor imobile, aflate în administrarea operativă a Întreprinderii de Stat de Alimentație Publică ”Crizantema”, la balanța contabilă a Universității AȘM

4

Respectiva ”Crizantemă” este o clădire cu două nivele de pe strada Academiei…

3. Hotărîre nr. 302 Cu privire la transmiterea în gestiune operativă a imobilului AȘM cu nr. cadastral 01001190270.01 lit ”T” din mun. Chișinău, șos. Muncești, 426

5

Toate aceste Hotărîri sunt semnate de Președintele AȘM, Gheorghe Duca, iar pentru definitivarea tabloului trebuie să menționăm că Rector al Universității Academiei de Științe este Maria Duca (soția Președintelui AȘM), confirmată în funcție de Cabinetul de Miniștri pe 15 ianuarie 2014.

Nouă, natului de rând, nu ne ajung abilități și competențe să înțelegem

– cum poate CSȘDT să emită Hotărâri cu privire la chestiuni care nu au fost incluse în ordinea de zi a ședinței din 28 noiembrie 2013?

Am dori să aflăm și
– din ce considerente au fost scoase aceste terenuri și imobile de la balanța AȘM și transferate la balanța Universității, conduse de doamna Duca?

Înțelegem că se apropie alegerile președintelui AȘM, la care domnul Duca nu mai are dreptul să candideze, deci, dânsul va pleca și veni un alt președinte, iar bunurile Academiei trebuie să rămână în ”familie”, dar vrem să știm dacă
aceste acțiuni sunt legale?

Ne preocupă și întrebarea
 ce se întâmplă cu aceste bunuri, dacă într-o zi Universitatea AȘM devine o instituție de învățământ privată?

Și în final, cine ne poate spune franc
 este, sau nu este corupție în Academia de Științe a Moldovei? Dacă este, cine luptă cu ea?

Așteptăm, în primul rând, să ne răspundă la aceste întrebări cei 17 membri ai CSȘDT, apoi instituțiile abilitate ale statului.

Nu ar fi rău ca aceste răspunsuri să ajungă și la urechea oficialilor străini, care vin în Moldova să evalueze desfășurarea reformelor și succesele noastre în lupta cu corupția. Așa am putea demonstra că avem capacitatea de a tăia viciile din rădăcină, indiferent de nivel, funcție, statut.

sursa: vox.publika.md

(492 accesari)