Modificarea frauduloasă a legii electorale, persecuţiile fără precedent la adresa membrilor şi simpatizanţilor Platformei Demnitate şi Adevăr, consolidarea forţelor antioligarhice şi necesitatea unui mesaj puternic şi unitare din partea partenerilor de dezvoltare – sunt câteva dintre subiectele discutate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, cu Arthur den Hartog, noul şef adjunct al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România şi Republica Moldova.

Arthur den Hartog a menţionat că scopul vizitei sale este stabilirea unor relaţii bune cu Platforma Demitate şi Adevăr, precum şi cu alte forţe politice din Republica Moldova, pentru o mai bună colaborare şi înţelegere a proceselor politice de la Chişinău.

La rândul său, Andrei Năstase a explicat succint motivele şi impactul modificărilor electorale, exprimându-şi îngrijorarea pentru viitorul european al RM.

„Acum avem la guvernare o structură eclectică, formată din persoane care au venit la putere pe listele mai multor partide, dar au ajuns să slujească unui singur oligarh. Prin şantaj, corupere, controlând totalmente sistemul judiciar, Plahotniuc şi-a decimat aliaţii de altă dată şi a reuşit să schimbe legea electorală, pentru a se meţine la putere. Guvernarea – hybrid de sorginte oligarhico-geopolitică a stabilit, mult înainte de a modifica sistemul electoral, circumscripţiile electorale şi intenţionează să instaureze aici un regim autoritar de tip rusesc, cu un dictator în frunte şi cu o opoziţie bine controlată. Acest fapt va însemna aruncarea Republicii Moldova într-o zonă gri, în care corupţia, contrabanda, încălcarea drepturilor omului va fi o evidenţă greu de schimbat”, a menţionat Andrei Năstase, aducând în atenţie şi problema discriminării Diasporei, pentru care, probabil, vor fi create doar trei circumscripţii, în codiţiile în care conform Codului Electoral, după numărul de persoane, Diaspora ar trebui să beneficieze de cel puţin 13 circumscripţii.

Arthur den Hartog a menţionat sprijinul acordat de comunitatea internaţională RM, exprimându-şi opinia că acesta s-ar putea să nu fie suficient, în condiţiile în care aici democraţia este încă la o etapă de construcţie, iar mass media independentă trebuie sprijinită mai consistent pentru a-şi îndeplini rolul extrem de important într-un proces electoral. Participanţii la discuţia au căzut de acord că de o eficienţă reală pentru menţinerea parcursului european al RM ar fi consolidarea mesajului partenerilor de dezvoltare printr-o voce puternică unitară.

Oficialul european a arătat un interes aparte asupra opticii Platformei Demnitate şi Adevăr în ceea ce priveşte alegerile parlamentare din 2018 şi a pus în discuţie eventualitatea participării la scrutin a Platformei DA şi condiţiile în care ea ar putea obţine un rezultat bun.

„Cetăţenii noştri vor o schimbare şi noi avem exclusiv două opţiuni: să continuăm lupta pentru abolirea legii de schimbare a sistemului electoral, iar în cazul nereuşitei, să participăm la alegeri în componenţa unui singur bloc, creat de toate forţele antioligarhice în jurul a două partide emergente puternice – Platforma DA şi PAS. Să încercăm să-i batem chiar şi în condiţiile impuse de ei”, a spus Andrei Năstase.

O problemă discutată pe larg în cadrul întâlnirii a fost cea a persecuţiilor membrilor şi simpatizanţilor Platformei DA pentru a-i determina să renunţe la activitatea plitică. Oficialul european a fost informat detaliat asupra intimidărilor, hărţuirii şi persecuţiilor (inclusiv agresiunii fizice) fără precedent a membrilor şi, în special, a preşedinţilor organizaţiilor teritoriale şi a finanţatorilor partidului.

Pe finalul întâlnirii, Arthur den Hartog şi Andrei Năstase au discutat şi o eventuală colaborare a formaţiunii cu partidele olandeze în vederea împărtăşirii unei experienţe valoroase şi stabilirea unei comunicări eficiente între părţi.

Sursa:jurnal.md

(39 accesari)